Informatika in tehnologije komuniciranja UN

Univerzitetni študijski program 1. stopnje

Informatika in tehnologije komuniciranja

Trajanje študija
3 leta
6 semestrov
Število vpisnih mest
70
Število ECTS točk
180
Pridobljeni naziv
diplomirani/a inženir/ka informatike in tehnologij komuniciranja (UN)

Študenti se naučijo, kako uporabiti in prenesti temeljna znanja v prakso, reševati strokovne probleme z uporabo inženirskih metod in razvijati nove rešitve. Predmetnik študijskega programa je v skladu z mednarodnimi smernicami (ACM). Študijski program pokriva vsa področja načrtovanja, razvoja in vpeljave informacijskih sistemov, podatkovnih baz, spletnih rešitev in storitev, odločitvenih sistemov, poslovne inteligence, modeliranja poslovnih procesov, vseprisotnih informacijskih rešitev ter vodenja IT/IS projektov. V tretjem letniku študenti izbirajo med smerema informacijska varnost ali informacijski sistemi.

V okviru študijskega procesa študente spodbujamo k sodelovanju pri projektih. Projektne naloge, ki potekajo v sodelovanju z gospodarstvom, vključujejo tehnologije prihodnosti, kot so umetna inteligenca, digitalna forenzika in tehnologija veriženja blokov.

Diplomanti so dobro pripravljeni za nadaljevanje študija na podiplomski stopnji in za prehod v delovno okolje. Zaposlitvene možnosti so izjemne, kar lahko preverite v rezultatih raziskave Poklicni barometer 2020.

Diplomanti pomembno prispevajo k digitalni preobrazbi v vlogah razvijalca informacijskih in programskih sistemov, sistemskega in poslovnega analitika, arhitekta programskih rešitev, vodje projektov informatizacije, IT varnostnega inženirja, strokovnjaka za testiranje in zagotavljanje kakovosti, administratorja podatkovnih baz ter ostalih cenjenih in iskanih poklicev prihodnosti, kot so IT strokovnjaki za digitalno forenziko, tehnologije veriženja blokov in inteligentno obdelavo podatkov.

Mnenja naših študentov

Preberite zakaj so se odločili za študij na FERI in kakšni so njihovi vtisi.

Za študij informatike na FERI sem se odločil zaradi tega, ker sem želel pridobiti širok spekter znanja, ki bi mi pri nadaljni karieri čim bolj pomagal. Potrebno se je namreč zavedati, da se tehnologija na področju informatike zelo hitro spreminja, zato je zelo pomembno, da smo vztrajni v učenju novih rešitev ter smo se sposobni nenehno prilagajti okolju, kjer je velilko različnih možnosti ter izivov, ki jih je potrebno nenehno reševati. Prav to mi je program informatike omogočil, saj sem postal bolj samostojen, zavedam pa se, da je najbolj pomembno prav to, da si sam pripravljen vložiti svoj čas ter trud, da prideš do željenih rezultatov.

Program je sestavljen tako, da spoznamo čim bolj široko področje informatike in nas vodi skozi načrtovanje (aplikacij, informacijskih procesov), izdelavo (programiranje aplikacij ter spletnih strani) ter delo z podatki (shranjevanje ter analiziranje podatkov).

V primerih ko se zdi, da se sam ne znajdeš najbolje (Naloga, s katero se ne razumeš najbolje :)) pa lahko vedno povprašaš za pomoč asistente, ki ti rade volje priskočijo na pomoč pri iskanju rešitev. Pa, da ne pozabim, da tudi tukaj velja rek: “več glav več ve” (večinoma :)). Zato moram omeniti sošolce ter prijatelje tekom študija s katerimi smo velikokrat debatirali ter skupaj iskali 1000 in 1 rešitev za vse mogoče probleme, kateri so nas obdajali med našim študijem na FERI-ju.

Za študij informatike sem se odločil zaradi tega, ker sem želel pridobiti širok spekter znanja.

Blaž Denko
Te morda zanima še kak drug študijski program UM FERI?