Informatika in tehnologije komuniciranja UN

Univerzitetni študijski program 1. stopnje

Informatika in tehnologije komuniciranja

Trajanje študija
3 leta
6 semestrov
Število vpisnih mest
70
Število ECTS točk
180
Pridobljeni naziv
diplomirani/a inženir/ka informatike in tehnologij komuniciranja (UN)

Študenti se naučijo, kako uporabiti in prenesti temeljna znanja v prakso, reševati strokovne probleme z uporabo inženirskih metod in razvijati nove rešitve. Predmetnik študijskega programa je v skladu z mednarodnimi smernicami (ACM). Študijski program pokriva vsa področja načrtovanja, razvoja in vpeljave informacijskih sistemov, podatkovnih baz, spletnih rešitev in storitev, odločitvenih sistemov, poslovne inteligence, modeliranja poslovnih procesov, vseprisotnih informacijskih rešitev ter vodenja IT/IS projektov. V tretjem letniku študenti izbirajo med smerema informacijska varnost ali informacijski sistemi.

V okviru študijskega procesa študente spodbujamo k sodelovanju pri projektih. Projektne naloge, ki potekajo v sodelovanju z gospodarstvom, vključujejo tehnologije prihodnosti, kot so umetna inteligenca, digitalna forenzika in tehnologija veriženja blokov.

Diplomanti so dobro pripravljeni za nadaljevanje študija na podiplomski stopnji in za prehod v delovno okolje. Zaposlitvene možnosti so izjemne, kar lahko preverite v rezultatih raziskave Poklicni barometer 2020.

Diplomanti pomembno prispevajo k digitalni preobrazbi v vlogah razvijalca informacijskih in programskih sistemov, sistemskega in poslovnega analitika, arhitekta programskih rešitev, vodje projektov informatizacije, IT varnostnega inženirja, strokovnjaka za testiranje in zagotavljanje kakovosti, administratorja podatkovnih baz ter ostalih cenjenih in iskanih poklicev prihodnosti, kot so IT strokovnjaki za digitalno forenziko, tehnologije veriženja blokov in inteligentno obdelavo podatkov.

Mnenja naših študentov

Preberite zakaj so se odločili za študij na FERI in kakšni so njihovi vtisi.

Študij ITK pokriva vsa področja, ki se tičejo informacijskih tehnologij, od razvijanja spletnih strani in mobilnih aplikacij, do umetne inteligence in kibernetske varnosti. V treh letih se študent nauči zelo veliko stvari, ki mu po končanem študiju pomagajo do službe v vsaki stroki, ki potrebuje računalniško podporo. Smer ITK UN je tudi stopila v korak s časom, saj je tudi prilagodila program na področju kibernetske varnosti, ki se bo v EU programu še bolj uveljavila v naslednjih letih. Študij sam po sebi je zelo dobra podlaga za nadaljne specializacije na katerem koli področju IT

Prava odločitev za vse, ki želijo spoznati več različnih področji informacijskih tehnologij.

Nika Jeršič
Te morda zanima še kak drug študijski program UM FERI?